Nieuws

22 juni 2022 | ENC 2022 | Lokale hub in LUMC op 6 oktober 2022

Van 4 t/m 7 oktober vond het European Nursing Congres (ENC22) plaats met als thema ‘Future Proof Nursing, nurses as key drivers for change’ plaats.

Academische Verpleegkunde van het LUMC was als partner verbonden aan dit online congres. Janneke de Man-van Ginkel gaf op 5 oktober een workshop over ‘Continuity of care, a challenge for nursing in the changing healthcare’.Op 6 oktober werd door Anja Brunsveld, Brigit Zwartendijk en Hilda Mekelenkamp een round table sessie gegeven over ‘Building an academic nursing community in a university hospital’.
Samen met de Haagse Hogeschool en Hogeschool Leiden heeft Academische Verpleegkunde LUMC een lokale HUB ‘Lef voor groei’ georganiseerd op 6 oktober. Marcella Rittershaus, docent aan de Hogeschool Leiden, opende de middag als dagvoorzitter door de diverse groepen verpleegkundigen specifiek te verwelkomen.

Er was een divers publiek van studenten, verpleegkundigen, docenten, onderzoekers en combinaties hiervan. Na het welkom vonden twee workshop rondes plaats waar deelnemers konden kiezen om deel te nemen aan de volgende workshops: ‘Continuity of care in a changing future’ door Janneke de Man-van Ginkel (LUMC), ‘Young Leadership in transition’ door Kim Verhaegh en Heleen Melissant (Hogeschool Leiden) of ‘Nurses as change agents for sustainable care!’ door Annemarie Bergsma (Haagse Hogeschool). Allen boeiende en goed bezochte workshops.

De middag werd vervolgd door het in gezamenlijkheid volgen van twee online key-note lectures. Prof. Jim Buchan sprak over ‘Sustaining and retaining the global nursing workforce’. Margrieta Langins sprak in haar key-note lecture over ‘Nursing policy leadership’. Onder de bezielende leiding van Aart Eliens (bekend van Zwartboek 1982 en Witboek 2022) voerden de aanwezigen een boeiende discussie naar aanleiding van de key-note lectures. Onderwerpen die aan bod kwamen waren trotsheid op het vak, hoe je je stem kan en moet gebruiken, de uitdagingen in het begeleiden van studenten en wat studenten zelf nodig hebben in hun leerproces.
We kunnen concluderen dat we lef nodig hebben en leiderschap moeten tonen om onze zorg op een hoogwaardig niveau uit te oefenen en hiervoor te staan. We kijken terug op een mooie bijeenkomst en het was inspirerend om deze HUB samen met regiopartners te organiseren en dat smaakt naar meer. Zodat we in gezamenlijkheid ons allen vanuit ons eigen perspectief kunnen inzetten voor het ons mooie verpleegkundige beroep.

Lees hier meer over het internationale online evenement

25 mei 2022 | Heb jij het magazine ZORGvuldig al gelezen?

Op de ‘Dag van de verpleging 2022’  is het magazine ZORGvuldig verschenen. Dit magazine is gemaakt voor én door verpleegkundigen die werkzaam zijn in het LUMC. Het staat vol met verhalen waar collega-verpleegkundigen zich in de dagelijkse praktijk mee bezig houden.

Klik hier om het magazine in te zien

We wensen je veel leesplezier!

24 maart 2022 | ‘Het is tijd om de verpleegkunde academischer te maken’

Academisch opgeleide verpleegkundigen moeten de komende jaren een grotere rol spelen bij de kennisdeling in Nederlandse ziekenhuizen. “Het is daarvoor belangrijk dat we de beroepsgroep meer ruimte geven om onderzoek en onderwijs te combineren met werk in de patiëntenzorg”, vertelt Janneke de Man-van Ginkel, sinds 1 maart associate professor academische verpleegkundige in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Lees hier verder 

22 november 2021 | ‘Lancering Website’ 

Trots zijn we op de lancering van deze website. De komende weken wordt deze nog verder aangevuld
Heb je vragen of opmerkingen dan horen we het graag!